Kimči

Čia aprašysiu, kaip mes namuose gaminomės kimči. Yra daugybė receptų paruošti daugybei rūšių kimči. Aš savo gamybos kimči daviau paragauti vienam korėjiečiui ir jis pasakė, jog tai baltoji kimči rūšis. Tebūnie :-) Šis receptėlis, kurį aprašysiu, tikrai nepretenduoja į geriausią paruošimo būdą – tiesą sakant manau, kad galima pasigaminti daug paprasčiau ir skaniau (toptelėjo pasižiūrėti Youtube). Bet mano žinia ta, kad Lietuvoje pasigaminti gana tikro skonio kimči yra įmanoma!
Kimči gali būti gaminami iš visų rūšių kopūstų, ridikų ir dar bala žino ko. Keletas nuotraukų apačioje.

Mes bandėme pasigaminti pirmoje nuotraukoje pavaizduotus kimči.

Taigi jums reikės:

  • 1 kiniško kopūsto
  • 1 baltojo ridiko (geriau tinka tas žalsvas plokščias, nei tas baltas pailgas)
  • svogūnų laiškų
  • imbiero miltelių
  • 1/4 stiklinės aitriųjų paprikų miltelių (tikras kimči gaminamas su pipirų lakšteliais, bet Lietuvoje yra tik smulkių miltelių)
  • 1/4 stiklinės druskos
  • 3 skiltelių česnako
  • (sezamo sėklų)

Gamybos eiga:

  1. Nuimkite kopūsto lapus ir perpjaukite kiekvieną išilgai į dvi puses.
  2. Paruoškite druskos tirpalą – ištirpinkite druską 1 stiklinėje šalto vandens.
  3. Įdėkite kopūstus į pakankamai didelį indą ir užpilkite druskos tirpalu. Vienos stiklinės kopūstams apsemti neužteks… tokiu atveju aš užpilu daugiau vandens, nors nežinau, ar tai teisinga. Šiame vandenyje kopūstai turi pramirkti nuo 5 val. iki 1 dienos. Geriausia palikti juos nakčiai.
  4. Vandenį nupilkite į atskirą indą. Kopūstus kruopščiai įtrinkite pipirų ir imbiero milteliais.
  5. Smulkiai supjaustykite česnaką, 2 cm ilgio juostelėmis svogūnų laiškus ir nedideliais gabalėliais ridiką.
  6. Viską sumeskite į indą su kopūstais ir užpilkite tuo pačiu vandeniu. Galite įmesti šaukštelį kitą sezamo sėklų (aš įmetu ir daugiau). Tuomet indą sandariai uždarykite ir laikykite kambario temperatūroje nuo 3 parų iki 6 mėnesių ;-) Pateikite smulkiau sukarpę žirklėmis.

Keli pagerinimai:

  • Vietoj to, kad kopūstus trinti pipirais ir imbieru, o vėliau maišyti su likusiom daržovėm, galima atskirai pasigaminti tokį padažiuką iš pipirų, imbiero, česnako, svogūnų laiškų ir ko nors skystesnio, pvz. sojos padažo. Vieną receptą žinau, kur dar įmaišo mikseriu susmulkintų obuolių ir kriaušių. Tuomet smulkiau supjaustytus kopūstus ir ridiką tiesiog sumaišyti su šiuo padažu ir palikti sandariame inde. Jei padažas pakankamai skystas, vandens pilti nereikia.

Na gerai, tai buvo tik vienas pagerinimas.

Iš patirties galiu pasakyti, kad 3 parų laikymo neužtenka, kad kopūstai įgytų tikrų kimči skonį. Tam reikia mažiausiai 5 parų.
Skanaus!

Categories: Korėja, Maistas, Uncategorized
  1. April 21, 2009 at 8:51 pm

    Ehhh, kaip noriu Kimči! Pasiilgau.

  2. April 22, 2009 at 1:02 am

    Mes su Nataša jau susitarėm gaminti, tik dar tiksliai nežinom kada. Jei labai nori – skambink, teiraukis, – ir Tau bus palikta :)

  3. Deimante
    July 11, 2009 at 1:42 am

    O aš kažkodėl visai kimči nepasiilgstu, nelabai man lipo tas skonis. Visai kas kita bulgogi… Net dabar seilė tįsta pagalvojus… Tik kažkaip abejoju ar Lietuvoj pavyktų ką panašaus pasigamint… :/

  4. July 11, 2009 at 10:37 am

    Mes rodos esam gaminę bulgogi Lietuvoj.. tik nelabai prisimenu, kas ten buvo išėję.. lygtais visai neblogai. Visai neseniai darėm bibimbap, irgi gerai pavyko. Gal norėtum prisijungti prie mūsų korėjietiškų kulinarinių pabandymų? Artimiausias pirmadienį :)

  5. Vytas
    September 4, 2009 at 10:11 am

    Kimči yra FUUUUU!!!

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: